Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Javíts játszva egy jegyet!

2022.10.28. . 09:00 11:00

A Tanulásdiagnosztika csapata egy kvízműsorral segít a Kamaszfesztivál idei Javíts egy jegyet! pályázatán indulni készülő osztályoknak.

A kétórás csapatjáték végére megismerik, mik azok a részképességek, és miként játszanak szerepet a tanulási képességeinkben.

Pár hús-vér, mindennapi gyakorlati példa, amelyekben magadra ismerhetsz:

  • egy fél órája ülök a könyv fölött, de nem tudnám visszamondani, mit olvastam
  • este megtanulom, amit kellene, de reggelre szinte semmi nincs meg belőle
  • megértem angolórán, amit olvasok, de a ,,magnós” gyakorlatnál szinte csak tippelek, mi hangzik el
  • figyelni figyelek, de a részletek sose voltak a barátaim
  • sose szerettem az ilyen ,,kézügyességes” feladatokat oviban, suli elején, de ma is: ha tehetném, legszívesebben laptopba jegyzetelnék, mert én se tudom kiolvasni, amit írok

A fenti példák mögött nem feltétlen lustaság, nem nemodafigyelés, stb… áll (sőt!), hanem úgynevezett részképesség-nehézségek! Ezeket úgy tudjuk elképzelni, mint az az alap, amire a ház később épül, ahol a ház a későbbi iskolai teljesítmény.

,,A részképességek azok az alapvető képességek, amelyek segítségével a magasabb rendű pszichés funkciókat differenciáltan [elkülönülten] ki tudjuk alakítani, így pl. a beszédet, a gondolkodást stb. A fejlődés egy későbbi szakaszában ezek képezik az olvasás, az írás, a számolás és az adaptív viselkedés alapját” (Vörösné Tukacs, 2011)

A kvíz során játékosan szereznek saját élményt az osztályok a különböző részképesség területekről, melyet később megbeszélés követ. Mindez azért fontos, mert a részképesség-nehézségek korai azonosítása segít az iskolai kudarcok elkerülésében.

  • Ki ne akarna elhanyagolni idővel egy olyan dolgot, amiben nincs sikerélménye?
  • Vagy azt éli meg, hogy hiába lapátolja bele az időt-energiát, mégse tud úgy teljesíteni, mint a többiek?

A játék során a résztvevők nem csak megismerik az iskolai teljesítmény építőkockáit, hanem egy “alacsony intenzitású” önismereti foglalkozás keretein belül el tudnak kezdeni gondolkodni magukról, saját teljesítményükről ilyen fogalmak keretein belül is.

Regisztrálni osztállyal lehet az info@kamaszfesztival.hu oldalon.

1000Ft

Körúti Napközi

+36302600474

View Szervező Website

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük